Αιτήσεις – Εκφωνήσεις Γενικότερα

Οι εκφωνήσεις δεν ψάλλονται και ούτε δημώδη άσματα αποτελούν.

Κατά την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας είναι απλές, λιτές και με ταχύ ρυθμό χωρίς πλατειασμούς και άσκοπες επιδείξεις.

Οι εκφωνήσεις μπορούν να γίνουν στον ήχο των Λειτουργικών με σύντομο τρόπο έτσι ώστε να ρέει, να κυλάει ο διάλογος που γίνεται.

Η σημασία της ηχητικής αρμονίας που χρειάζεται ο λαός προκειμένου να μπορέσει να προσευχηθεί είναι μεγίστη, συνεπώς η διδασκαλία στους νέους Διακόνους και Ιερείς στα βασικά έστω των ήχων και στην τεχνική των εκφωνήσεων από έμπειρο Πρωτοψάλτη την κρίνω ως απαραίτητη.

Παράδειγμα άριστο αποτελούν οι υποδειγματικές εκφωνήσεις του μουσικολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Σεραφείμ Φαράσογλου με όλη την απλότητα και μεγαλοπρέπεια που διδάχθηκε και βίωσε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Επίσης άριστες υποδειγματικές, έντεχνες είναι οι εκφωνήσεις του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου, Γενικού Διευθυντού της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο πατήρ Ειρηναίος Νάκος έχει ηχογραφήσει και ιδιαίτερα αξιόλογους σχετικούς ψηφιακούς δίσκους με τις ανάλογες εκφωνήσεις.

Δ.Κ.Π